Het belang van biest controle!

Biest controle
Geplaatst op: 27 februari 2017 in Blog

Laat de biest van uw merrie controleren

De geboorte van een veulen is een bijzondere gebeurtenis. De geboorte hoort vlot te verlopen en na een uur of twee gaat het veulen staan en drinkt het biest (eerste melk na de geboorte) bij de merrie. Het is erg belangrijk dat een veulen biest krijgt van de merrie. De biest bevat antistoffen, deze zijn belangrijk voor een goede start van het veulen. Het is mogelijk dat de biest van de merrie onvoldoende antistoffen bevat. Wanneer het veulen onvoldoende biest (met antistoffen) binnen krijgt dan loopt het veulen in hogere mate risico om ziektes te krijgen en dodelijke infecties op te lopen. 

Risico minimaliseren

Het is mogelijk om dit risico te minimaliseren! Kort na het veulenen kunt u wat biest van uw merrie opvangen in een schoon potje en dit langs brengen op de kliniek. Vervolgens doen wij onderzoek om de kwaliteit van de biest te bepalen. Bij onvoldoende biest kwaliteit van de merrie of twijfel over de hoeveelheid biest die het veulen binnen heeft gekregen is het verstandig het bloed van het veulen te laten controleren op de hoeveelheid aanwezige antistoffen. Indien nodig kunnen we dan ondersteunende maatregelen treffen voor het veulen.

Navel

Verder is het belangrijk om de navel in de gaten te houden van het pas geboren veulen. De navel is namelijk een belangrijke ‘bron van infectie’ bij jonge veulens. Deze moet dus ook direct na de geboorte worden ontsmet, dit 2 á 3 dagen, 2x per dag herhalen. U kunt dan ook goed in de gaten houden als de navel goed opdroogt. Voor het ontsmetten van de navel kunt u het beste een chloorhexidine-alcoholoplossing. Deze is bij ons op de kliniek verkrijgbaar. 

Tetanus

Bescherming tegen tetanus krijgt het veulen door de merrie ongeveer 6 weken voor de uitgerekende datum nogmaals te vaccineren. Als de merrie niet goed gevaccineerd is geweest kunnen wij het veulen na de geboorte tetanusserum toedienen (zgn. veulenspuit).

« Terug naar overzicht