De aanschaf van een hond

aanschaf van een hond
Geplaatst op: 14 augustus 2018 in Gezelschapsdieren|Uitgelicht (home)

De hond is een van de populairste huisdiersoorten in Nederland. Dat is niet zo verwonderlijk, want aan het hebben van een hond zitten veel leuke kanten: honden zijn fijne kameraden die naar veel plaatsen mee kunnen, ze kunnen veel leren waardoor ze zich in allerlei situaties kunnen aanpassen, ze zijn graag bij mensen, ze houden ervan om samen met hun eigenaar te wandelen of sporten en we kunnen met hen communiceren waardoor er een band ontstaat tussen hond en eigenaar. Een hond is dus een huisdier waar u veel aan kunt hebben, vooral als u bij de aanschaf van een hond weloverwogen te werk gaat. Door een juiste keuze voor een bepaalde hond en een goed aanschafadres kunt u veel problemen voorkomen. 

Waarom wil ik een hond aanschaffen?

Honden kunnen geweldige huisdieren zijn, maar de beslissing om een hond te nemen is er een om goed over na te denken. Want het hebben van een hond brengt veel consequenties met zich mee: een hond kost tijd, energie, aandacht en geld, en niet even maar jarenlang. Natuurlijk krijgt u daar ook veel voor terug: een leuke vriend om samen actief te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is u te zien of een knuffel te krijgen. Sta vooraf eens stil bij wat u zich voorstelt bij het hebben van een hond. Welke verwachtingen heeft u, en zijn die realistisch? Hoe fantastisch honden ook kunnen zijn, het blijven honden, met leuke en minder leuke kanten, voordelen en nadelen. Zorg er dus voor dat u een goed beeld krijgt van het leven met een hond, bijvoorbeeld door met andere hondeneigenaren te praten.

Socialisatie en opvoeding

Om van een hond een prettige huisgenoot te maken is het erg belangrijk dat hij als pup goed gesocialiseerd wordt en dat hij een goede opvoeding krijgt. Daar moet u dus voldoende tijd en energie in steken, zeker het eerste jaar. Laat u daarin begeleiden door een goede hondenschool. Ook een volwassen hond moet goed worden opgevoed en voldoende leiding krijgen. Op een cursus leert u hoe u met uw hond kunt omgaan en wat voor uw hond de beste aanpak is. In de Praktische informatie op onze website vindt u meer over deze belangrijke onderwerpen.

Jong of volwassen?

Een belangrijke keuze is ook: wordt het een pup of kiest u een volwassen hond, of zelfs een senior? Pups zijn leuk, maar kosten erg veel energie en tijd, zeker het eerste jaar. Onderschat dit niet! U kunt ze de eerste maanden nog niet lang alleen laten, kunt u dat wel regelen? Pups maken soms dingen stuk, ze moeten alles nog leren, zijn nog niet zindelijk. Bent u ontzettend zuinig op uw spullen, of heeft u weinig tijd om in de opvoeding te steken, dan is een pup misschien niet de beste optie. Bovendien: als u een pup neemt, dan moet u er rekening mee houden dat u afhankelijk van het ras de hond voor tien tot soms wel zestien jaar lang in huis zult hebben. Hoe is uw eigen situatie over die tijd? Bent u dan nog in staat om goed voor het dier te zorgen? Een volwassen hond, via herplaatsing of uit een asiel, is vaak al opgevoed en heeft al dingen geleerd. Dat heeft natuurlijk voordelen. Er is vaak het een en ander bekend over zijn karakter, zodat u een indruk krijgt of de hond geschikt is voor u. Maar het is ook mogelijk dat de hond te weinig of de verkeerde dingen geleerd heeft, vervelende ervaringen achter de rug heeft of probleemgedrag heeft ontwikkeld. Dan kost het extra energie en vaak geld om dit te veranderen, en soms is dat zelfs niet mogelijk. Zorg dus dat u zich goed laat informeren over het gedrag van de hond en laat eventueel een hondengedragsdeskundige met u meekijken. Een volwassen hond die al op leeftijd is kan een goede match vormen wanneer u zelf niet zo actief kunt zijn of wanneer u over een lange periode niet goed kunt overzien of u nog wel in staat zult zijn om voor een hond te zorgen. Het kan ook een prettig gevoel zijn om een wat ouder dier nog een aantal fijne jaren te kunnen geven. Maar een hogere leeftijd brengt ook extra uitdagingen met zich mee: de hond is soms niet meer zo goed ter been, kan ouderdomskwalen krijgen en de kans is groter dan bij een jonge hond dat hij speciaal voer of medicijnen nodig zal hebben. Dat zijn zaken die bij de keuze kunnen meespelen en waar u bij stil moet staan. Vergeet echter niet dat ook een jonge pup uiteindelijk een oude hond zal worden, en ook dan komt u met deze ouderdomsverschijnselen in aanraking en zult u zich daarop moeten aanpassen.

Voor meer tips en informatie download de onderstaande pdf’s.

Tekst: LICG

« Terug naar overzicht