Drinkbak van je hond is kweekvijver voor gevaarlijke bacteriën

drinkbak
Geplaatst op: 24 september 2018 in Gezelschapsdieren|Uitgelicht (home)

De drinkbakken van honden zijn een kweekvijver voor bacteriën die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van mens en dier. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een universiteit in het Verenigd Koninkrijk.

In de drinkbakken, die algemeen in de dierenhandel te verkrijgen zijn, werden onder meer de potentieel dodelijke bacteriën E. coli, salmonella en MRSA aangetroffen. Die bacteriën kunnen allemaal overgaan van de hond naar de eigenaar.

Ziekten doorgeven

Een team van de Hartpury University in het Verenigd Koninkrijk wilde daarom nagaan in hoeverre de groei van die bacteriën beïnvloed wordt door het materiaal van de drinkbak en door hoe vaak het bakje gereinigd wordt.

“Het toenemende nauwe contact tussen mensen en hun huisdieren leidt tot bezorgdheid over de overdracht van besmettelijke ziekten”, zei docent dierkunde Aisling Caroll in een persmededeling van de universiteit. “Eerder werd al aangetoond dat de drinkbak van de hond het op twee na meest besmette item in een huishouden is.”

Welke drinkbak is het best?

Uit het onderzoek bleek dat in plastic drinkbakken na verloop van tijd het hoogste aantal bacteriën zat. De schadelijkste soorten, onder meer E. coli en MRSA, werden dan weer het meest gevonden in drinkbakken uit aardewerk. Roestvrijstalen drinkbakken scoren het best.

Daarnaast werd er ook een duidelijke toename van het aantal bacteriën gezien naarmate hetzelfde water langer gebruikt werd. Geregeld verversen en schoonmaken is dus de boodschap.

Bron:
Hartpury University
Nieuwsblad.be

« Terug naar overzicht