Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Operaties hond

Moet uw hond worden geopereerd? 


Het kan soms nodig zijn dat uw hond geopereerd wordt zoals bij bepaalde tumoren of bijtwonden. Soms voeren een operatie uit om problemen te voorkomen zoals bijvoorbeeld bij een sterilisatie.

In het geval van een operatie is het van belang om de hond in zo goed mogelijke conditie te hebben vóór de operatie. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk en moeten we met spoed opereren.

Om de omstandigheden waaronder we opereren zo gunstig mogelijk te houden en daarmee de mogelijke complicaties te zo veel mogelijk te voorkomen zijn er een aantal zaken van groot belang. Enkele hiervan kunnen door de eigenaar worden gedaan andere worden door ons verzorgd.

De operatie


Voorbereiding thuis en op kliniek:

Niets meer eten vanaf de avond (21u) vóór de operatie, drinken mag tot de binnenkomst in de kliniek. Poepen en plassen liefst voor binnenkomst in de kliniek.

In de kliniek gebeurt vóór de operatie een lichamelijk onderzoek, bij problemen of bij een risico-patiënt gebeurt eventueel een bloedonderzoek. Afhankelijk van de ingreep en de patiënt kan de narcose op verschillende manieren worden uitgevoerd waaronder door middel van gasnarcose.

Operatie zelf:

Als voorbereiding op de operatie wordt de hond ruim geschoren op de plek waar de operatie wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat hierna deze regio zo goed mogelijk kan worden schoongemaakt. Na het schoonmaken wordt de operatieregio steriel gemaakt.

De operatie wordt in een aparte operatieruimte uitgevoerd waar het zo schoon mogelijk is. Tijdens de operatie worden ademhaling, hartslag en andere lichaamsfuncties gecontroleerd om de diepte van de narcose bij te sturen. Afhankelijk van de pijnlijkheid en duur van de ingreep wordt de meest geschikte soort narcose gebruikt. Bijvoorbeeld bij een castratie is een lokale verdoving heel makkelijk aan te brengen waardoor de algehele narcose niet zeer diep hoeft te zijn.

Recovery:

Na de operatie wordt de hond rustig wakker in de recoveryruimte. Er is een gescheiden ruimte voor honden en katten. De ruimtes zijn zeer rustig en warm om de patiënt aan zo min mogelijk prikkels bloot te stellen. Bij sommige vormen van narcose kunnen we een middel toedienen waardoor het wakker worden iets sneller verloopt. Zodra de hond goed wakker is proberen we een stukje met hem of haar te lopen om te kijken of er moet worden geplast of gepoept. Vóór de operatie spreken we een tijd af waarop u de hond kunt komen ophalen. We zullen ook uw telefoonnummer controleren voor het geval de hond erg onrustig wakker wordt. In dat geval is het voor de hond rustiger om thuis wakker te worden en bellen we u op. Normaal gezien kan uw hond tegen de tijd dat u hem of haar komt ophalen al, enigszins wankel, met u mee naar de auto lopen.

Nazorg:

Als de patiënt mee naar huis gaat zijn er natuurlijk wel nog een aantal zaken die het herstel kunnen vergemakkelijken en complicaties kunnen voorkomen. Indien nodig geven we pijnstilling, antibiotica of andere medicatie mee naar huis of hebben we dit per injectie al geven.

De dag van de operatie is het voor de patiënt het fijnste om rustig op een vertrouwde warme plek verder de roes uit te slapen. Drinken mag zodra de hond volledig wakker is, eten best mee wachten tot de volgende ochtend.

Om ervoor te zorgen dat de hond niet aan de wond gaat zitten krijgt deze een shirtje aan (soort rompertje) of een kraag als de wond door een shirtje niet bedekt zou worden. Eventuele uitwendige hechtingen verwijderen we na ongeveer 10 tot 14 dagen. Bij buikoperaties, zoals een sterilisatie, is het erg belangrijk dat de hond niet springt of aan de voorpoten wordt opgetild.

Bij meer ingrijpende operaties spreken we op de dag na de operatie een controle af. Bij alle operaties geldt dat we liever hebben dat u een keer belt met een vraag dan dat er later problemen komen.