Tandheelkunde gezelschapsdieren

Februari maand van het gebit

Net als bij mensen komen bij honden ook tandproblemen voor. Dit gaat meestal om tandplaque die overgaat in tandsteen. Onder de randjes van dit tandsteen kunnen de bacteriën in de mond zich nestelen. Vervolgens wordt het tandvlees en de wortel van de tand aangetast. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los komen en kan de infectie via de wortelholte gemakkelijk in het bloed komen. Andere klachten kunnen zijn: slecht eten, pijnlijke bek en stinken uit de bek. In dergelijke gevallen kan gebitssanering hond noodzakelijk zijn. Dit jaar krijgt u 10% korting op een gebitsbehandeling van uw huisdier.

Voorkomen

Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk dat het tandplaque wordt voorkomen. Dit kan men doen door de hond veel te laten kauwen op brokjes, botjes en ander kauwmateriaal. Indien dit niet voldoende is kan het gebit van de hond gepoetst worden met een vingertandenborstel en speciale tandpasta. (let op! geen humane tandpasta gebruiken bij dieren)

Als de vorming van tandsteen uit de hand loopt is het nodig om het gebit volledig te reinigen en eventuele aangetaste tanden en kiezen te verwijderen. We zien dit soort problemen vaker bij honden van kleinere rassen dan bij grotere rassen. Bij sommige honden is het een terugkerend probleem en deze moeten dan ook gedurende hun leven meerdere keren geholpen worden. Omdat de gebitssanering hond onder narcose moet worden gedaan is het niet geheel zonder risico. Het dus zeker zaak om problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

De ingreep

Mocht er uit een controle blijken dat er een tandheelkundige behandeling nodig is, dan kunnen we deze meestal op korte termijn voor u uitvoeren. Op onze praktijk voeren we dagelijks gebitsbehandelingen uit. Door gebruik te maken van de juiste apparatuur en technieken zijn wij in de mogelijkheid om het gebit van uw huisdier met alle nodig zorg te behandelen. We kunnen tijdens deze behandeling het gebit reinigen, cariës behandelen & (chirurgische) extracties uitvoeren.

Om patiënten van alle leeftijden veilig te behandelen, gebeuren de gebitsbehandelingen onder algehele narcose, door middel van inhalatieanesthesie. Hierdoor is de belasting van uw huisdier minimaal, veilig en pijnloos. Daarnaast kunnen wij uw huisdier goed monitoren en tijdig bijsturen waar nodig. De gebitssanering hond verloopt onder algehele narcose.

Bij een gebitssanering wordt het tandsteen eerst zo goed mogelijk met kleine tangetjes verwijdert waarna de restjes en het tandplaque met een ultrasoon apparaat worden weggehaald. Indien er tanden of kiezen los zitten of er holtes naast de wortel zitten kan het zijn dat het beter is om deze te trekken. Na reiniging worden de tanden gepolijst en bij erg ontstoken tandvlees wordt er lokaal antibiotica aangebracht.

U krijgt van ons na de behandeling een nazorg plan op maat mee, zodat we samen met u kunnen werken aan een goed herstel. Daarnaast krijgt u advies om nieuwe problemen te voorkomen.

Gebitsverzorging bij konijnen

Voortanden van een konijn slijten niet op een knaagsteen. Als de voortanden van een konijn goed staan, slijten ze op de extra tandjes die achter de boventanden zitten. Als het konijn een verkeerde beet heeft, blijven de voortanden doorgroeien. Tanden knippen is dan de enige oplossing. Wanneer de tanden vaak geknipt worden en het konijn er veel last van heeft dan kunnen we de tanden onder narcose verwijderen. Het konijn kan ook haken op de kiezen hebben, door het prikken van die haken kan een konijn abcessen krijgen. Voor het weghalen van haken op kiezen zullen we onder narcose de kiezen van het konijn moeten slijpen.

Nascholing en ontwikkeling

Om de zorg voor uw huisdier zo optimaal mogelijk te houden is het van groot belang dat we blijven ontwikkelen. Daarom blijven we kijken naar nieuwe techniek en mogelijkheden die we kunnen toepassen in onze huidige praktijk.

Daarnaast gaan onze medewerkers regelmatig op nascholing, om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op de markt.

Heeft u vragen over de mond en tand gezondheid van uw huisdier? Neemt u dan gerust contact op met onze praktijk. We helpen u graag!