Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Gebitssanering hond

Gebitsproblemen bij honden

Net als bij mensen komen bij honden ook tandproblemen voor. Dit gaat meestal om tandplaque die overgaat in tandsteen. Onder de randjes van dit tandsteen kunnen de bacteriën in de mond zich nestelen. Vervolgens wordt het tandvlees en de wortel van de tand aangetast. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los komen en kan de infectie via de wortelholte gemakkelijk in het bloed komen. Andere klachten kunnen zijn: slecht eten, pijnlijke bek en stinken uit de bek. In dergelijke gevallen kan gebitssanering hond noodzakelijk zijn.

Voorkomen


Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk dat het tandplaque wordt voorkomen. Dit kan men doen door de hond veel te laten kauwen op brokjes, botjes en ander kauwmateriaal. Indien dit niet voldoende is kan het gebit van de hond gepoetst worden met een vingertandenborstel en speciale tandpasta. (let op! geen humane tandpasta gebruiken bij dieren)

Als de vorming van tandsteen uit de hand loopt is het nodig om het gebit volledig te reinigen en eventuele aangetaste tanden en kiezen te verwijderen. We zien dit soort problemen vaker bij honden van kleinere rassen dan bij grotere rassen. Bij sommige honden is het een terugkerend probleem en deze moeten dan ook gedurende hun leven meerdere keren geholpen worden. Omdat de gebitssanering hond onder narcose moet worden gedaan is het niet geheel zonder risico. Het dus zeker zaak om problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

De ingreep


De gebitssanering hond verloopt onder algehele narcose. Het tandsteen wordt eerst zo goed mogelijk met kleine tangetjes verwijdert waarna de restjes en het tandplaque met een ultrasoon apparaat worden weggehaald. Indien er tanden of kiezen los zitten of er holtes naast de wortel zitten kan het zijn dat het beter is om deze te trekken. Na de reiniging worden de tanden gepolijst en bij erg ontstoken tandvlees wordt er lokaal antibiotica aangebracht.