Sterilisatie

Strikt gezien zouden we hier eigenlijk van een castratie moeten spreken in plaats van een sterilisatie teef omdat we bij deze operatie niet enkel de teef onvruchtbaar maken maar we de eierstokken en baarmoeder volledig verwijderen. Medisch gezien is het verstandig om uw hond te steriliseren als u zeker weet dat u geen nestje (meer) wilt. Ook op latere leeftijd als de teef nog in goede conditie is, heeft het nog steeds genoeg voordelen om de operatie uit te voeren. Het moment dat wij aanraden voor sterilisatie teef is ongeveer 4 maanden na de eerste loopsheid.

Voordelen van sterilisatie teef

  • Geen ongewenste dekking.
  • Geen loopsheid en geen schijnzwangerschap meer.
  • Geen baarmoederontsteking meer (zeker op latere leeftijd een veel voorkomende ernstige aandoening).
  • Minder kans op suikerziekte.
  • Verminderde kans op melkkliertumoren, dit geldt als de hond op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd.

 Mogelijke nadelen van sterilisatie teef

  • Verhoogde kans om dikker te worden. Dit komt doordat het wegvallen van de geslachtshormonen voor een daling in de energiebehoefte zorgen. Om te voorkomen dat de hond na sterilisatie overgewicht krijgt is het van belang om direct na de sterilisatie de hoeveelheid voer te verminderen of om over te gaan naar een minder energierijk voer.
  • Er kunnen vachtveranderingen voorkomen, deze kunnen na verloop van tijd ook weer overgaan. De vacht kans soms iets doffer en pluiziger blijven.
  • Bij honden die worden gebruikt in sport of werk kan het voorkomen dat ze na sterilisatie iets slomer worden.
  • Urine-incontinentie komt voor bij iets grotere rassen (zoals bv. boxers en golden retrievers) die op zeer jonge leeftijd worden gesteriliseerd.

De ingreep

Bij sterilisatie teef worden via een snee in de buikwand zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd. De buikwand en huid worden weer gesloten en het is van groot belang dat er niet teveel druk op de buikwand komt in de eerste week na de sterilisatie. Een sterilisatie is een redelijk zware ingreep maar uw hond zal in het algemeen binnen 3 dagen weer goed in orde zijn.

Sterilisatie konijn / voedster

Van alle vrouwelijke konijnen heeft 60-80% baarmoederkanker rond haar 5e levensjaar. Deze vorm van kanker kan gemakkelijk leiden tot uitzaaiingen en ervoor zorgen dat het konijn erg ziek wordt en uiteindelijk kan overlijden. Preventief raden wij u aan uw konijn te laten steriliseren. Dit kunt u het beste laten doen voor haar 1e levensjaar.