Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Parasieten bestrijding hond

Wormen


Om te voorkomen dat een hond problemen krijgt van een worminfectie is het van belang om regelmatig preventief te ontwormen. Zeker pups lopen veel risico op het oplopen van wormen, eventueel al in de baarmoeder of via de moedermelk. Hiernaast hebben pups ook nog een lage weerstand waardoor een worminfectie veel problemen kan veroorzaken.

Wormen kunnen niet enkel problemen veroorzaken bij de hond zelf maar geven ook een verhoogde infectiedruk voor andere honden en eventueel ook voor mensen. Als er kleine kinderen of zwangere vrouwen in het huishouden aanwezig zijn is het van zeer groot belang om elke 3 maanden te ontwormen. Ontwormingsproducten bestaan er als pasta, vloeistof, tablet en pipetje.

Basis schema ontworming:

Pup: 2,4,6,8 en 10 weken, hierna op 3,4,5 en 6 maanden leeftijd.

Honden ouder dan 6 maanden: 4 maal per jaar ontwormen.

Vlooien


Vlooien en teken zijn parasieten die veel overlast en eventueel zelfs ziektes kunnen veroorzaken bij honden, ze kunnen ook andere parasieten overbrengen naar honden of mensen. Vlooien en teken kunnen het hele jaar door voorkomen, teken komen in de warmere seizoenen in veel grotere aantallen voor.

Om een vlooieninfectie te voorkomen is een continue bescherming nodig aangezien een volwassen vlo in korte tijd zeer veel eitjes kan leggen en deze zich buiten de hond verder ontwikkelen. Als er een vlooieninfectie in het huis is zijn de eieren en larven in de omgeving het moeilijkste te bestrijden. Er bestaat omgevingsspray voor het huis maar daarnaast is goed wassen en vooral ook stofzuigen van groot belang om alle eieren en larven uit te laten komen. Het kan wel 6 maanden duren voordat de laatste eieren en larven zijn uitgekomen!

Er bestaan verschillende soorten van anti-vlooien middelen om de hond bescherming te bieden. Deze komen in de vorm van een halsband, een pipetje, een spray of een tablet. Belangrijk is dat de spray en het pipetje enkel een goede werkzaamheid hebben als ze correct worden aangebracht. De hond mag enkele dagen vóór en na het aanbrengen niet gewassen zijn of zwemmen en het product moet goed tussen de haren op de huid worden aangebracht.

Teken


Teken komen voornamelijk vanaf de lente tot de herfst voor. Honden lopen de teken op in struikgewas, bos of lang gras. De teek hecht zich vast in de huid van de hond en begint met het opzuigen van bloed. Daarnaast kan de teek ook wat speeksel in de hond injecteren. Indien de teek besmet kan hierdoor eventueel Lyme worden overgebracht.

Belangrijk is om teken die op de hond vastzitten altijd zo snel mogelijk te verwijderen ook als het dier behandeld is met een anti-teken middel. Anti-teken middelen bestaan er als halsband, pipetje of spray. Belangrijk is dat de spray en het pipetje enkel een goede werkzaamheid hebben als ze correct worden aangebracht. De hond mag enkele dagen vóór en na het aanbrengen niet gewassen zijn of zwemmen. Ook is het belangrijk dat het product goed tussen de haren op de huid worden aangebracht.

Heeft u vragen over wormen, vlooien en teken en de verschillende bestrijdingsmiddelen? Stel deze gerust bij de assistente achter de balie, zij kan u adviseren over het meest geschikte product.