Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Vaccinatie hond

Vaccinatie bij honden 


Om een aantal ziektes te voorkomen is het verstandig uw hond te laten vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen! Hieronder staat het standaardschema voor vaccinatie bij honden. Elke hond heeft echter een bepaalde vaccinatiestatus en loopt meer of minder risico om bepaalde ziektes tegen te komen. Er zal per hond worden bekeken welke vaccinatie nodig is. Zo is bijvoorbeeld de rabiës en kennelhoestvaccinatie niet voor elke hond altijd noodzakelijk.

Vaccinatieschema


  Puppyschema Volwassen hond
  6w 9w 13w 1jr 2jr 3jr 4jr 5jr etc
Hondenziekte x   x x     x    
Parvo x x x x     x    
Ziekte van Weil   x x x x x x x  
Leverziekte     x x     x    
                   
 
Kennelhoest   x   x x x x x  
Rabiës Leeftijd meer dan 3 maanden
Herpes Tijdens dracht
Leishmania Leeftijd meer dan 6 maanden


  • Jaarlijkse vaccinatie: Hieronder vallen hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en leverziekte. De vaccinatie van hondenziekte, parvo en leverziekte geeft een bescherming voor 3 jaar. De vaccinatie voor de ziekte van Weil (ook wel leptospirose of rattenziekte genoemd) moet ieder jaar worden herhaald.
  • Kennelhoest vaccinatie: Indien uw hond naar het pension/kennel gaat is deze vaak verplicht en indien niet verplicht wel erg verstandig. De kennelhoest vaccinatie biedt bescherming tegen Bordetella bronchiseptica en het canine paraïnfluenza virus. Ook honden die bijvoorbeeld op de hondenschool of op tentoonstellingen vaak en veel contact hebben met andere honden lopen extra risico op kennelhoest en zouden best deze vaccinatie krijgen. De vaccinatie kan het best 3 weken vóór de hond naar het pension gaat worden toegediend.
  • Rabiës vaccinatie: Als de hond naar het buitenland gaat is een rabiësvaccinatie verplicht. Net als een identificatiechip en een Europees dierenpaspoort. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig en moet in meeste gevallen uiterlijk 3 weken vóór het vertrek naar het buitenland zijn gegeven. Voor sommige landen gelden andere of aanvullende eisen. Deze eisn kunt u vinden op de website van het LICG onder invoereisen per land. (www.licg.nl)
  • Herpes vaccinatie: Zeker voor fokdieren is de herpesvaccinatie van belang aangezien het virus onder andere tijdens de dekking kan worden overgebracht en jarenlang bij de hond aanwezig kan blijven. Tijdens de dracht kan het de pups besmetten en problemen veroorzaken. De vaccinatie gebeurt 2 keer tijdens de dracht, dieren die al eens gevaccineerd zijn hoeven tijdens de dracht nog maar 1 keer gevaccineerd te worden.
  • Leishmania vaccinatie: Honden die naar een regio gaan waar Leishmania voorkomt (grofweg de regio rond de middellandse zee) kunnen gevaccineerd worden tegen Leishmania waarna de hond minder kans loopt om een actieve infectie of klinische ziekte te krijgen na contact met Leishmania infantum. Deze vaccinatie dient meerdere keren gegeven te worden vóór vertrek, dus neem ruim 3 maanden vóór vertrek contact op met de kliniek.