Chirurgie bij gezelschapsdieren

Sommige problemen moeten chirurgisch opgelost worden, denk hierbij aan tumoren, aandoeningen aan het bewegingsapparaat of wonden. Ook worden operaties uitgevoerd om problemen te voorkomen zoals, bijvoorbeeld: sterilisatie en castratie.

In het geval van een operatie is het van belang om de hond in zo goed mogelijke conditie te hebben vóór de operatie. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk en moeten we met spoed opereren.

Om de omstandigheden waaronder we opereren zo gunstig mogelijk te houden en daarmee de mogelijke complicaties te zo veel mogelijk te voorkomen zijn er een aantal zaken van groot belang. Enkele hiervan kunnen door de eigenaar worden gedaan andere worden door ons verzorgd.

Voorbereiding

Voorbereiding thuis en op kliniek

Afhankelijk van de ingreep dient uw hond of kat nuchter te zijn, dit kan verschillen tot enkele uren voor de ingreep tot een dag, drinken mag tot binnenkomst op de kliniek. Poepen en plassen liefst voor binnenkomst, dit is uiteraard makkelijker voor honden dan voor katten.

Vóór de operatie wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, bij problemen of bij een risico-patiënt wordt er eventueel bloed afgenomen voor een bloedonderzoek. Afhankelijk van de ingreep en de patiënt kan de narcose op verschillende manieren worden uitgevoerd: injectie, gas of lokaal.

De operatie

Als voorbereiding op de operatie wordt de hond of kat ruim geschoren op de plek waar de operatie wordt uitgevoerd. Deze plek kan zodoende goed worden schoongemaakt. Na het schoonmaken wordt de operatieregio steriel gemaakt.

De operatie wordt in een aparte operatieruimte uitgevoerd waar het schoon is. Tijdens de operatie worden ademhaling, hartslag en andere functies gecontroleerd om de diepte van de narcose bij te sturen. Afhankelijk van de pijnlijkheid en duur van de ingreep wordt de meest geschikte soort narcose gebruikt. Soms is een lokale verdoving heel makkelijk aan te brengen waardoor de algehele narcose niet zeer diep hoeft te zijn.

Recovery

Na de operatie wordt de hond of kat rustig wakker in de recoveryruimte. De ruimtes zijn rustig en warm om de patiënt aan zo min mogelijk prikkels bloot te stellen. Bij sommige vormen van narcose kunnen we een middel toedienen waardoor het wakker worden iets sneller verloopt. Zodra hier dier goed wakker is proberen we een stukje met hem of haar te lopen om te kijken of er moet worden geplast of gepoept. Bij voorkeur spreken we voor de operatie een tijd af waarop uw hond of kat kunt komen ophalen. We zullen ook uw telefoonnummer noteren voor het geval dat de patiënt erg onrustig wakker wordt. In dat geval is het fijner voor het dier om eerder naar huis te gaan en dan bellen we u op. Normaal gezien kan het dier tegen de tijd dat u hem of haar komt ophalen gewoon met u mee naar de auto lopen.

Nazorg

Als de patiënt mee naar huis gaat zijn er natuurlijk wel nog een aantal zaken die het herstel kunnen vergemakkelijken en complicaties kunnen voorkomen. Indien nodig geven we pijnstilling, antibiotica of andere medicatie mee naar huis. Verder krijgt u instructies mee wanneer weer gegeten en gedronken mag worden. De dag van de operatie is het voor de patiënt het fijnste om rustig op een vertrouwde warme plek verder wakker te worden.

Om ervoor te zorgen dat de hond of kat niet aan de wond gaat zitten krijgt deze een shirtje aan (soort rompertje) of een kraag als de wond door een shirtje niet bedekt zou worden. Bij meer ingrijpende operaties is er een controle op de kliniek de volgende dag. Bij buikoperaties, zoals een sterilisatie, is het erg belangrijk dat de hond niet springt of aan de voorpoten wordt opgetild.

Voor vragen over de nazorg kunt u ons altijd bellen, liever een keer te vaak dan een keer te weinig.

Benieuwd of wij een operatie voor u uit kunnen voeren, bel dan met ons team!