Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Operaties kat

Operatie kat


Het kan soms nodig zijn dat uw hond of kat geopereerd wordt zoals bij bepaalde tumoren of bijtwonden. Soms voeren een operatie uit om problemen te voorkomen zoals bijvoorbeeld bij een sterilisatie.

In het geval van een operatie is het van belang om de hond of kat in zo goed mogelijke conditie te hebben vóór de operatie. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk en moeten we met spoed opereren.

Om de omstandigheden waaronder we opereren zo gunstig mogelijk te houden en daarmee de mogelijke complicaties te zo veel mogelijk te voorkomen zijn er een aantal zaken van groot belang. Enkele hiervan kunnen door de eigenaar worden gedaan andere worden door ons uitgevoerd.

De operatie


Voorbereiding thuis en op kliniek:

Niets meer eten vanaf de avond (21u) vóór de operatie, drinken mag tot de binnenkomst in de kliniek. Poepen en plassen liefst voor binnenkomst in de kliniek, dit is uiteraard makkelijker voor honden dan voor katten.

In de kliniek gebeurt vóór de operatie een lichamelijk onderzoek, bij problemen of bij een risico-patiënt gebeurt eventueel een bloedonderzoek. Afhankelijk van de ingreep en de patiënt kan de narcose op verschillende manieren worden uitgevoerd waaronder door middel van gasnarcose.

Operatie zelf:

Als voorbereiding op de operatie wordt de hond of kat ruim geschoren op de plek waar de operatie wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat hierna deze regio zo goed mogelijk kan worden schoongemaakt. Na het schoonmaken wordt de operatieregio steriel gemaakt.

De operatie wordt in een aparte operatieruimte uitgevoerd waar het zo schoon mogelijk is. Tijdens de operatie worden ademhaling, hartslag en andere functies gecontroleerd om de diepte van de narcose bij te sturen.

Recovery:

Na de operatie wordt de hond of kat rustig wakker in de recoveryruimte. Er is een gescheiden ruimte voor honden en katten. De ruimtes zijn zeer rustig en warm om de patiënt aan zo min mogelijk prikkels bloot te stellen. Bij sommige vormen van narcose kunnen we een middel toedienen waardoor het wakker worden iets sneller verloopt.

Nazorg:

Als de patiënt mee naar huis gaat zijn er natuurlijk wel nog een aantal zaken die het herstel kunnen vergemakkelijken en complicaties kunnen voorkomen. Indien nodig geven we pijnstilling en antibiotica mee naar huis.

De dag van de operatie is het voor de patiënt het fijnste om rustig op een vertrouwde warme plek verder wakker te worden. Drinken mag zodra de hond of kat volledig wakker is, eten best mee wachten tot de volgende ochtend.

Om ervoor te zorgen dat de hond of kat niet aan de wond gaat zitten krijgt deze een shirtje aan (soort rompertje) of een kraag als de wond door een shirtje niet bedekt zou worden. Bij meer ingrijpende operaties is er een controle op de kliniek de volgende dag. Eventuele uitwendige hechtingen verwijderen we na ongeveer 10 tot 14 dagen.