Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Parasieten bestrijding kat

Wormen


Om te voorkomen dat een kat problemen krijgt van een worminfectie is het van belang om regelmatig preventief te ontwormen. Zeker kittens lopen veel risico op het oplopen van wormen, eventueel al in de baarmoeder of via de moedermelk. Hiernaast hebben kittens ook nog een lage weerstand waardoor een worminfectie veel problemen kan veroorzaken.

Wormen kunnen niet enkel problemen veroorzaken bij de kat zelf maar geven ook een verhoogde infectiedruk voor andere dieren en eventueel ook voor mensen. Als er kleine kinderen of zwangere vrouwen in het huishouden aanwezig zijn is het van zeer groot belang om elke 3 maanden te ontwormen.

Ontwormingsproducten bestaan er als pasta, vloeistof, tablet en pipetje. Katten kunnen die muizen en andere knaagdieren vangen lopen meer risico op het oplopen van een lintworminfectie. Het is dus voor de jagende katten extra belangrijk om een ontwormingsproduct te gebruiken dat werkt tegen lintwormen.

Basis schema ontworming:

Kittens: 2,4,6,8 en 10 weken, hierna op 3,4,5 en 6 maanden leeftijd.

Katten ouder dan 6 maanden: 4 maal per jaar ontwormen.

Vlooien


Vlooien en teken zijn parasieten die veel overlast en eventueel zelfs ziektes kunnen veroorzaken bij katten, ze kunnen ook andere parasieten overbrengen naar katten of mensen. Vlooien en teken kunnen het hele jaar door voorkomen, teken komen in de warmere seizoenen in veel grotere aantallen voor.

Om een vlooieninfectie te voorkomen is een continue bescherming nodig. Aangezien een volwassen vlo in korte tijd zeer veel eitjes kan leggen en deze zich buiten de kat verder ontwikkelen. Een kat die vaak buiten is kan makkelijk vlooien oplopen en deze mee naar huis nemen.  Als er een vlooieninfectie in het huis is zijn de eieren en larven in de omgeving het moeilijkste te bestrijden. Er bestaat omgevingsspray voor het huis maar daarnaast is goed wassen en vooral ook stofzuigen van groot belang om alle eieren en larven uit te laten komen. Het kan wel 6 maanden duren voordat de laatste eieren en larven zijn uitgekomen!

Er bestaan verschillende soorten van anti-vlooien middelen om de kat bescherming te bieden. Deze komen in de vorm van een halsband, een pipetje, een spray, een tablet of een injectie. Belangrijk is dat de spray en het pipetje enkel een goede werkzaamheid hebben als ze correct worden aangebracht. De injectie maakt vlooien voor een half jaar steriel maar dood de vlooien verder niet af, deze heeft enkel goed effect bij katten die altijd in huis worden gehouden.

Teken


Teken komen voornamelijk vanaf de lente tot de herfst voor. Katten lopen de teken op in struikgewas, bos of lang gras. De teek hecht zich met zijn monddelen vast in de huid van de kat en begint met het opzuigen van bloed. Hiernaast kan de teek ook wat speeksel in de kat injecteren. Indien de teek besmet kan hierdoor eventueel Lyme worden overgebracht.

Belangrijk is om teken die op de kat vastzitten altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Dit is ook nodig wanneer het dier behandeld is met een anti-teken middel. Anti-teken middelen bestaan er als halsband of pipetje.

Heeft u vragen over wormen, vlooien en teken en de verschillende parasieten bestrijdingsmiddelen? Stel deze gerust bij de assistente achter de balie, zij kan u adviseren over het meest geschikte product.