Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Vaccineren kat


Om een aantal ziektes te voorkomen is het verstandig uw kat te laten vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen! Hieronder staat het standaardschema voor vaccinatie bij katten. Elke kat heeft echter een bepaalde vaccinatiestatus en loopt meer of minder risico om bepaalde ziektes tegen te komen. Er zal dan ook per kat worden bekeken welke vaccinatie nodig is, zo zijn bijvoorbeeld de rabiës en Bordetella vaccinatie niet voor elke kat altijd noodzakelijk.

Vaccinatieschema


 

  Kitten schema Volwassen kat
  9w 12w 1jr 2jr 3jr 4jr 5jr etc
Kattenziekte x x x     x    
Niesziekte x x x x x x x  
Bordetella x x x x x x x  
Rabiës Leeftijd meer dan 3 maanden


  • Jaarlijkse vaccinatie: Hieronder vallen kattenziekte en niesziekte. De vaccinatie tegen kattenziekte geeft een bescherming voor 3 jaar. De vaccinatie voor niesziekte moet ieder jaar worden herhaald.
  • Bordetella vaccinatie: Bordetella is 1 van de verwekkers van niesziekte, deze vaccinatie geeft een uitgebreidere bescherming tegen niesziekte. Indien uw kat naar het pension/kennel gaat is deze vaak verplicht en indien niet verplicht wel erg verstandig. Ook katten die bijvoorbeeld op tentoonstellingen vaak en veel contact hebben met andere katten lopen extra risico op niesziekte en zouden best deze Bordetella vaccinatie krijgen. De vaccinatie kan het best 3 weken vóór de kat naar het pension gaat worden toegediend.
  • Rabiës vaccinatie: Als de kat naar het buitenland gaat is een rabiësvaccinatie verplicht (net als een identificatiechip en een Europees dierenpaspoort). Deze vaccinatie is 3 jaar geldig en moet in meeste gevallen uiterlijk 3 weken vóór het vertrek naar het buitenland zijn gegeven. Voor sommige landen gelden andere of aanvullende eisen deze kunt u vinden op de website van het LICG onder invoereisen per land. (www.licg.nl)