Minder hondenbeten, de 10 gouden regels!

minder hondenbeten
Geplaatst op: 8 mei 2017 in Gezelschapsdieren|Uitgelicht (home)

Campagne minder hondenbeten

Het LICG is een campagne gestart om ervoor te zorgen dat minder mensen worden gebeten door honden en dat bijtincidenten tussen honden onderling teruggedrongen worden. In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen honden in allerlei soorten, rassen en maten. Meestal gaat het goed, maar de laatste tijd worden we steeds weer opgeschrikt door nare bijtincidenten met honden. Soms zijn mensen het slachtoffer, maar ook heel vaak honden.

Het voorkomen van bijtincidenten met honden moet aan de basis aangepakt worden. Dat begint met de aanschaf van de juiste hond. Lang niet ieder mens is geschikt voor iedere hond. De keuze voor een bepaald ras of formaat mag nooit afhankelijk zijn van status of stoerheid van de hond. Men zou zich moeten realiseren dat een verkeerde combinatie ervoor kan zorgen dat de hond gedragsproblemen ontwikkelt. Dit brengt alleen maar verdriet.

Het zijn echter niet altijd de grote stoere honden op straat die voor problemen zorgen. De meeste bijtincidenten vinden nog steeds in eigen huis plaats met de eigen hond en vaak zijn kinderen hiervan het slachtoffer. Het is daarom belangrijk dat hondenbezitters alles leren over het goed opvoeden van de hond en het kind. Maar ook kennis over de oorzaken van agressie en hoe men dat kan zien aankomen is belangrijk. Wat kan men doen als de hond probleemgedrag gaat vertonen?

Het LICG merkt dat veel mensen worstelen met vragen over het gedrag van hun hond. Ook mensen die zelf geen hond hebben en daar mogelijk zelfs angstig voor zijn willen weten hoe ze met honden om kunnen gaan. De website minderhondenbeten.nl geeft hierop antwoord. Mensen krijgen op deze site ook praktische informatie over zaken waarmee men te maken krijgt als er toch een incident heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld over het doen van aangifte en de aansprakelijkheid.

Het LICG hoopt hiermee dat mensen met meer verstand kiezen voor een hond die bij hen past en deze vervolgens aanschaffen bij een verantwoorde fokker. Het is belangrijk dat zowel de fokker als de eigenaar genoeg aandacht besteden aan een goede opvoeding. Mocht er toch probleemgedrag dreigen te ontstaan, dan is het zaak om vroegtijdig professionele hulp te zoeken. Alleen dan kunnen we met elkaar blijven genieten van het houden van honden.

Bron: LICG

Bekijk hieronder de 10 gouden regels!
Bijtincidenten bij kinderen ontstaat vaak doordat zij de hond niet goed begrijpen of dingen doen die de hond niet snapt of verwacht, waardoor de hond zich wil verdedigen. Heeft u kinderen, leer hen dan omgangsregels met de hond. Dit is ook belangrijk als u zelf geen hond in huis heeft. Honden komen ze immers altijd tegen. Met de 10 gouden regels verkleint u het risico voor het kind aanzienlijk.

« Terug naar overzicht