Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

MRI informatie dierenarts paard

Wij werken uiteraard ook op doorverwijs basis voor een MRI.  Hierbij vragen wij u om de patiëntgegevens mee te sturen. Als dierenarts krijgt u een volledig MRI rapport van onze externe specialisten en kunt u ook altijd feedback bij ons vragen over uw doorverwezen patiënt. De communicatie met uw cliënt over de diagnose en verdere behandeling, blijft verder volledig bij u als doorverwijzend dierenarts. De beoordeling wordt gedaan door Alexia McKnight, specialist veterinaire beeldvorming (ACVR) uit de Verenigde Staten. U krijgt als doorverwijzend dierenarts een MRI rapport van de beoordelende radioloog. In het MRI rapport wordt duidelijk aangegeven wat de beeldvormende veranderingen zijn, en wat de klinische interpretatie van deze afwijkingen is. Ook krijgt u de beelden van de afwijkingen, en indien gewenst de originele DICOM bestanden.


Technische informatie

Dierenkliniek Den Ham beschikt over een Esaote Vet MR Grande. Dit is een open magneet met een magneet sterkte van 0.25 Tesla. Zowel de gezelschapsdieren als de paarden moeten kortdurend onder algehele narcose voor de beeldvorming. Door integratie van de nieuwste technologieën wordt een hoge beeldkwaliteit verkregen die vergelijkbaar is met high-field MRI systemen. Hierdoor is pathologie zeer goed zichtbaar, en zelfs beter dan met andere low-field MRI systemen. Voor het uitvoeren van de narcose en de recovery beschikken we over zeer goede omstandigheden in onze kliniek. Hierdoor is het narcose risico uiterst gering voor de patiënt.

MRI paard indicaties

De toepassing bij het paard is voornamelijk vanuit orthopedische invalshoek. Hierbij is de MRI zeer goed in staat om de anatomie en pathologie van de weke delen in beeld te brengen. Denk hierbij aan: pezen, ligamenten en kraakbeen. Daarnaast kan ook zeer nauwkeurig botpathologie worden waargenomen, waaronder botoedeem en andere pathologie. Uiteraard kunnen in het cranium verschillende delen worden onderzocht. Denk hierbij aan kiezen, sinussen, diverse tumoren in het cranium en het centrale zenuwstelsel bij de neurologische patiënt. De MRI kan worden ingezet om de volgende onderzoeken uit te voeren:

  • Ondervoet
  • Kootholte
  • Kogel
  • Metacarpus/metatarsus
  • Carpus
  • Tarsus
  • Hoofd / Centraal zenuwstelsels
  • Proximale halswervels