Pas op voor de beet van de teek!

week van de teek
Geplaatst op: 9 april 2018 in Gezelschapsdieren|Nieuws|Uitgelicht (home)

Het tekenseizoen is weer begonnen!

Het goede weer van de afgelopen dagen brengt naast het heerlijke lentegevoel ook een behoorlijke toename aan tekenbesmettingen met zich mee. Mede door een redelijk zachte winter hebben deze parasieten goed stand weten te houden.

De beet van een teek is in Nederland onlosmakelijk verbonden met de ziekte van Lyme. Toch is maar eenvijfde van de teken in Nederland besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi die Lyme kan veroorzaken. En maar één op de tien mensen die door zo’n Borrelia-besmette teek wordt gebeten krijgt Lyme. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is dus twee à drie procent. Er zijn alleen wel heel veel teken. En ongeveer een miljoen mensen in Nederland lopen jaarlijks een tekenbeet op.

Borrelia is echter niet de enige ziekteverwekker die bijtende teken kunnen overdragen. Niet eenvijfde, maar 2,5 keer zoveel – de helft van alle teken in Nederland – zijn besmet met een potentiële ziekteverwekker. Sommige met meer dan één. „Er is een hele dierentuin bacteriën, parasieten en virussen in teken te vinden”, zegt medisch bioloog en tekenonderzoeker Hein Sprong van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM doet onderzoek naar de tekenverspreiding en tekenziekten in Nederland. Er komen adviezen uit over hoe mensen kunnen worden beschermd tegen tekenbeten en tekenziekten.

Hier op de kliniek hebben we al aardig wat bloedzuigende insecten moeten verwijderen. Gelukkig lopen de meeste tekenbeten goed af zonder verdere ziekteverschijnselen of problemen. De beste manier om dit te voorkomen en zorgeloos met uw huisdier op stap te gaan is te zorgen dat teken geen kans krijgen. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar, vraag ernaar bij onze balie. Voor meer informatie over teken, overdraagbare ziektes en hoe deze te voorkomen bij uzelf, verwijzen wij naar de volgende link en voor uw huisdier naar deze link.

« Terug naar overzicht