Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Bewegingstekort

Bewegingstekort bij paarden

Het paard is van nature een buitendier en heeft dus ook behoefte aan beweging.
Beweging stimuleert de darmmotoriek. We zien nogal eens verstoppingen bij paarden die (al dan niet verplicht) op rust staan. Ideaal is dus dat het paard dagelijks buiten komt en dagelijks beweging krijgt.

Let er wel op dat u uw paard niet op een te schrale weiden laat lopen, hierdoor ontstaat een risico op zand eten. Als u hooi bijvoert in de wei, doe dit dan niet op het zand of korte gras, maar op een betegeld stuk of in een ton. Probeer ook grote veranderingen in het aanbod van het gras te voorkomen, om de kans op gaskoliek te verkleinen, dus niet van een schrale wei in één keer naar een erg vette wei.
Niet alleen in het voorjaar maar vaak ook in het najaar kan het gras erg hard groeien. Dit kan ook weer de nodige problemen met zich mee brengen. zoals hoefbevangenheid, door de teveel aan opgenomen suikers uit het sappige gras.

Moet u paard verplicht op stalrust en/of eet u paard veel stro op stal? Dan is het raadzaam het paard eventueel op krullen te stallen. Ook het eten van veel stro kan namelijk tot verstoppingen leiden.

Merrie en veulen

Terug naar menu Inwendige ziekten