Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Cornage

Cornage bij uw paard?

De voor het onderzoek dienen de opnames gemaakt te zijn na 1 december van het jaar, waarin het betrokken paard de leeftijd van twee jaar bereikt.

Bij Cornage is er een verlamming opgetreden van de stemband, meestal de linker, hierdoor wordt de luchtdoorgang door de keel, via het strottenhoofd (larynx) richting luchtpijp en longen vernauwd.
Door verval van de zenuw, die de spier aanstuurt die de stemspleet opent, ontstaat er verlamming van de stemband. In 95 procent van de gevallen betreft het een zenuwaandoening met een erfelijke achtergrond. Het KWPN, screent daarom al jaren op cornage.

Diagnose
Bij corneurs hoor je een typisch fluitend/gierend geluid, dat meestal optreedt als het paard aan het werk wordt gezet. Door bepaalde hoofdhoudingen, komt het strottenhoofd extra in de knel.
Bij aankoopkeuringen zullen wij uw paard daarom altijd een inspanningstest laten doen in de vorm van longeerwerk op de harde en zachte bodem. Na deze inspanning controleert de arts de longen.
Bij een endoscopie wordt er met behulp van een flexibele camerabuis geïnspecteerd in het inwendig, keel-gebied.
De paarden voldoen aan de norm indien ze beschikken over een normaal en goed functionerend ademhalingsapparaat en vrij zijn van cornage en een normaal geluid maken tijdens ademhaling in rust en tijdens arbeid.

Uw paard is een corneur, wat nu?
De behandeling voor uw paard is opereren. Een ingrijpende operatie, maar wel een operatie die goede resultaten boekt.