Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

PROK Keuring

PROK keuring voor uw merrie

PROK keuring is de afkorting voor: Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Dit onderzoek is gestart in 1997 met als doel het streven naar een gezonde paardenpopulatie.
Er worden röntgenfoto’s gemaakt van de gewrichten van de merrie, die uitsluitend gericht zijn op de röntgenologische afwijkingen, waarvan bekend is dat ze erfelijk zijn, te weten: hoefkatrolontsteking, spat, osteochondrose (OC) en osteochondrosis dissecans (OCD) en in mindere mate kogelartrose.

De set van 22 röntgenopnamen worden door ons uitgeprint en opgestuurd naar de PROK-commissie. Daar vindt de officiële beoordeling plaats door drie onafhankelijke dierenartsen.

Het paard heeft voldaan aan de norm voor röntgenologisch onderzoek indien voor elk van de kenmerken wordt voldaan aan onderstaande klasse-indeling:
– Kogelarthrose klasse 0-1-2-3
– Spat klasse 0-1-2
– Straalbeen klasse 0-1-2
– Sesambeentjes klasse 0-1-2-3-4

Een paard heeft voldaan aan de norm voor röntgenologisch onderzoek in het kader van osteochondrose indien voor elk van de kenmerken wordt voldaan aan onderstaande klasse-indeling:
– Spronggewricht klasse A of klasse B
– Kniegewricht klasse A of klasse B
– Kogels vóór klasse A t/m E
– Kogels achter klasse A t/m E

De beoordeling wordt naar u gestuurd in de vorm van een PROK-Certificaat. Dit certificaat krijgt u altijd toegestuurd. Valt de score binnen de gestelde normen (zie boven), dan is uw paard PROK goedgekeurd en krijgt het PROK-Predikaat, en wordt dit op het stamboekpapier vermeld.

De P.R.O.K. keuring kan plaatsvinden na 1 september van het jaar waarin het paard 2 jaar is geworden.
D.m.v. het P.R.O.K. certificaat kan een fokker, de kans op een gezonde nakomeling vergroten. Het is een kwaliteitskenmerk voor de fokkerij. Het zegt verder niets over het karakter van de merrie en haar eventuele sportprestaties. Het geeft ook geen 100% uitsluitsel op ‘schone’ veulens.

Indien uw merrie tevens het keurpredicaat heeft, wordt ze automatisch elite.