Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Gebit – algemene informatie

Gebit van het paard

Paarden zijn grazende dieren en hun tanden zijn hiervoor perfect aangepast. De snijtanden dienen om het gras kort af te bijten. De kaaktanden malen het voedsel met hun breed, vlak en onregelmatig oppervlak fijn alvorens het wordt fijngemalen.
Paarden krijgen tijdens hun leven, zoals mensen, twee sets tanden. De melktanden zijn tijdelijk. De eerste melksnijtanden kunnen reeds voor de geboorte doorgebroken zijn. De laatste melktanden verschijnen ongeveer op de leeftijd van 8 maanden. Enkel de snijtanden en de eerste drie kaaktanden hebben ook melktanden. Deze tanden beginnen te wisselen op een leeftijd van 2 jaar. Op ongeveer 5 jaar hebben de meeste paarden een compleet en definitief set tanden. Een volwassen paard heeft maximaal 44 permanente tanden. Een merrie zal meestal enkele tanden minder hebben aangezien de “hengstentand” hier vaak ontbreekt.
Het wisselen van de tanden wordt vaak aangewend om de leeftijd van een paard te bepalen. Er dient echter rekening mee gehouden te worden dat bij het tijdstip van dit wisselen een grote individuele en rasgebonden variatie mogelijk is. Leeftijdsbepaling aan de hand van het wisselen en slijten van de tanden is dan ook maar een benadering van de realiteit.

terug naar tandheelkunde