Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Gebitspreventie

Gebitspreventie paardGebitspreventie bij paarden

Voeding en voedingsgewoontes kunnen de slijtage van de tanden beïnvloeden. Zachtere voeding moet minder lang gekauwd worden waardoor de tanden van het paard abnormaal lang kunnen worden of ongelijkmatig kunnen afslijten.

Laat daarom jaarlijks het gebit van uw paard of pony controleren.
Ieder gebitsonderzoek biedt eveneens de kans op het uitvoeren van routine preventieve tandverzorging.

Het routine onderzoek en de preventieve behandelingen kunnen problemen voorkomen en tijdig abnormaliteiten behandeld worden. Het eindresultaat is een gezonder en gelukkiger paard.

Omdat de onderkaak van een paard smaller is dan de bovenkaak en omdat een paard met een zijdelingse beweging kauwt, vormen er zich scherpe punten op de randen van de maaltanden.
Deze tandpunten vormen zich op de wangzijde van de bovenkaaktanden en op de tongzijde van de onderkaaktanden. Deze punten dienen zoals hoger reeds aangehaald weggevijld te worden. Wanneer de kaaktanden niet mooi in lijn staan, zullen er zich tandhaken vormen. Wanneer deze worden laten zitten, kunnen ze lang genoeg worden om zelfs het harde of zachte gehemelte te verwonden.

Kleine haken kunnen verwijderd worden met handvijlen. Het vijlen van de scherpe emaile tandpunten zal een meer gelijkmatig tandplateau creeren. Voor het verwijderen van grotere haken is het gebruik van een gemotoriseerde vijl een noodzaak. Oneven of abnormale slijtage van de permanente kaaktanden kan resulteren in de vorming van een schaargebit. Dit komt voornamelijk voor bij oudere paarden. Correctie dient te gebeuren d.m.v. vijlen, meestal met gebruik van gemotoriseerde instrumenten.

terug naar tandheelkunde