Welkom bij Dierenkliniek Den Ham!

Veulenbrigade en kraamkliniek

veulen tubeVeulenbrigade

Het veulen seizoen is al weer in volle gang. Hoewel de meeste veulens vlot in de wei met de moeder meegaan, zijn er ook veulens die meer zorg nodig hebben. De veulenbrigade van Dierenkliniek Den Ham al veel van deze veulens er weer bovenop geholpen.

Voor welke veulens zorgt de Veulenbrigade? 

De veulenbrigade zorgt voor veulens die:

  • te vroeg geboren zijn, meestal voor 320 dagen. Symptomen zijn o.a. een (blijvend) liggend veulen, afhangende oortip, zijdeachtige vacht, doorgezakte stand gewrichten.
  • zuurstofgebrek hebben gehad tijdens de geboorte. In eerste instantie is niet altijd iets te merken aan deze veulens, maar na 2 -3 dagen verandert het gedrag en neemt de zuigreflex af.
  • algemeen ziek zijn. Veulens die een infectie in de baarmoeder of na de geboorte hebben opgelopen.
  • trauma hebben opgelopen tijdens of na de partus.

Wat doet de Veulenbrigade?

De Veulenbrigade biedt 24-uurs zorg voor uw veulen. Bij aankomst van het veulen op de kliniek wordt na de eerste opvang een diagnose-behandelplan opgesteld. U kunt hierbij denken aan röntgen en/of echo onderzoek, gevolgd door bijvoorbeeld fysiotherapie of infuustherapie. Ook het operatief herstellen van een blaasruptuur behoort tot de mogelijkheden.

Waar is de veulenbrigade?

De veulenbrigade is op Dierenkliniek Den Ham. Op de kliniek hebben wij de beschikking over alle moderne diagnostische apparatuur, en voor veulens hebben wij speciaal ingerichte boxen.

 

veulenpakketKraamkliniek

Zo zonde wanneer een prachtig, voldragen veulen het niet redt omdat deze nog in de vliezen ligt of in stuitligging voor de geboorteweg. Om deze risico’s tot een minimum te beperken en problemen voor te zijn, heeft Dierenkliniek Den Ham een kraamkliniek, speciaal voor begeleiding rondom de partus.

Voor welke merries is de kraamkliniek geschikt?

Voor merries die voor het eerst veulenen of voor merries die juist al wat ouder zijn en voor merries die al eens eerder een zware partus hebben doorgemaakt. Eigenlijk voor elke merrie welke u met extra zorg en onder extra toezicht wilt laten afveulenen.

Waar is de kraamkliniek?

De kraamkliniek is op Dierenkliniek Den Ham. We hebben de beschikking over meerdere, speciaal uitgeruste kraamboxen. Zo heeft zowel moeder als veulen genoeg ruimte.

Hoe werkt de kraamkliniek?

De kraamkliniek werkt met geboorte singels en geboorte zenders. De dierenarts krijgt een seintje op het moment dat de merrie de partus gaat beginnen. Aangezien de dierenarts op de kliniek verblijft kan hij/zij binnen enkele minuten aanwezig zijn. Zo kan de partus gemonitord worden en indien nodig kan worden ingegrepen.