Vreemd voorwerp gegeten?

Geplaatst op: 23 oktober 2017 in Blog|Uitgelicht (home)

Helaas zien wij op de praktijk nog wel eens een vreemd voorwerp in een dier. Nog niet zo lang geleden had een hond een vishaakje opgegeten (bekijk filmpje). Dit is waarschijnlijk gebeurd omdat er een lekker stukje brood aan zat. Gelukkig hebben we deze goed kunnen verwijderen.

Gevaar van eikels 

Helaas zijn boswandelingen ook niet geheel zonder gevaren voor onze trouwe viervoeters. Er zijn namelijk nogal wat honden die dol zijn op al die leuke speeltjes en snoepjes die van de bomen vallen. Het apporteren van kastanjes, dennenappels en eikels is namelijk super leuk. Het bos lijkt wel een pretpark voor honden, maar hierin loert helaas gevaar!
In eikels zitten grote hoeveelheden looizuur (tannine). De groene eikels bevatten het meeste tannine. Wanneer een hond deze stof in grote hoeveelheden binnenkrijgt door het eten van of kauwen op eikels wordt hij/zij ziek. De hond krijgt buikpijn, diarree en kan gaan braken. De nieren kunnen kapot gaan waardoor nierfalen kan ontstaan en het dier kan overlijden. Goed oppassen dus! Ook voor paarden en schapen zijn eikels schadelijk.
Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig maar worden, net als eikels, tijdens het spel wel vaak ingeslikt. Ze kunnen zo verstopping in de darm veroorzaken en klem komen te zitten. Het dier wordt dan acuut erg ziek, gaat braken en voelt zich ellendig. De enige manier om dit probleem op te lossen is door middel van een operatie.

Xylitol 

Je hoort wel eens dat een hond overlijdt na het eten van kauwgom. Dat chocolade giftig is voor honden weten de meeste hondeneigenaren ook wel. Maar dat ontbijtkoek gevaarlijk is en de dood tot gevolg kan hebben, is minder bekend. De boosdoener in ontbijtkoek en kauwgom is xylitol, een veel gebruikte suikervervanger in lightproducten.
Bij de hond reageert het lichaam anders dan bij mensen op xylitol, dit wordt bij de hond heel snel opgenomen in het bloed en geeft een enorme respons van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt naar levensgevaarlijke lage waarden. Tevens veroorzaakt xylitol leverfalen. Verschijnselen zijn: braken, zwakte, toevallen, coma en sterfte. De eerste verschijnselen van zwakte en leverontsteking kunnen al binnen dertig minuten na het eten optreden. Leverfalen treedt vaak een of twee dagen later op.
Xylitol zit in bijna alle producten waar suiker door zoetstoffen is vervangen zoals: ontbijtkoek, meestal aangemerkt als light of zero; kauwgom zonder suiker; tandpasta en zoetjes. De hoeveelheid xylitol staat vaak niet op een verpakking vermeld, maar voor honden zijn zeer kleine hoeveelheden al giftig!

« Terug naar overzicht