Dierenartsen luiden noodklok over eenzame honden en paarden

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=179650

Dierenartsen van de praktijk in Den Ham maken zich grote zorgen over veel eenzame honden en paarden. Ze zien nog te vaak dat de dieren te weinig bewegingsvrijheid krijgen.

Dierenarts Gerrit Kampman denkt dat één op de vijf paarden nauwelijks buiten komt en zelden soortgenoten ziet. “Terwijl een paard een groepsdier is en veel beweging nodig heeft.” De problemen spelen vooral bij particulieren die maar één paard bezitten. “Het geld is er vaak niet om nog een tweede paard aan te schaffen.” Dierenarts Bulle Koster ziet soortgelijke problemen bij honden. “Honden moeten minstens drie keer per dag worden uitgelaten en een uur vrij rondlopen. Ook op regenachtige dagen. In de praktijk komen honden toch veel te weinig buiten.”

Het stoort de dierenartsen uit Den Ham dat er weinig aandacht is voor de problematiek. “Iedereen maakt zich wel druk over de varkens, de kippen en de kalveren op de boerderij, maar bijna niemand durft te praten over strengere regels voor honden- en paardenbezitters. Dat kost kiezers.” Bulle Koster hoopt dat het onderwerp dit jaar toch op de politieke agenda komt. “Gevolg kan zijn dat niet iedereen zijn hond of paard kan houden. Het hebben van een huisdier kost nou eenmaal tijd en die moet je hebben.”

Geen ingrijpende maatregelen nodig

Voorzitter Rikus Nijeboer van Rijvereniging Sallandruiters uit Hardenberg herkent zich niet in de kritiek. “Bij onze leden zijn de dieren in een goede conditie en bij iedereen die ik ken lopen de paarden regelmatig in groepen buiten. Uiteraard zijn er in enkele gevallen altijd verbeteringen mogelijk.” Ook andere Overijsselse rijverenigingen zien de noodzaak niet in van strengere regels.

Bron: RTV Oost

 

Delen via