Ezels en paarden: overeenkomsten en verschillen

Ezels behoren net als zebra’s en paarden tot de familie van Equidae en de ezels zoals we die nu kennen stammen af van de wilde ezels, welke leefden in Afrika en Azië.

Ezels hebben een schofthoogte tussen 95 en 140 cm. Ze hebben lange oren, een pluim aan het eind van de staart, en een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben een grijze of bruinachtige vacht. De meeste wilde ezels vertonen de typische wildkleur, met een aalstreep. Deze aalstreep is ook bij de meeste gedomesticeerde ezels nog te zien. De onderzijde, de snuit en de flanken vertonen lichtere kleuren.

Gedomesticeerde ezels worden gebruikt als lastdier, trekdier en als rijdier.

De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien. De stress zal eerder hun halstarrigheid vergroten. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard. Ezels kunnen goed reageren op het aaien van de binnenkant van hun oorschelp of op het gebruik van een praam, al werkt laatstgenoemde minder goed dan bij een paard.

Andere verschillen met paarden zijn dat de ademhaling en hartslag hoger liggen, terwijl de (rectale) temperatuur juist lager ligt.

Paard Ezel
Ademhaling 8-14 12-28
Polsfrequentie 28-40 36-48
Temperatuur 37.4-38 36.2-37.5

Op het gebied van gezondheid is het vooral belangrijk om de ezel goed te beschermen tegen influenza, omdat ezels gevoelig zijn voor complicaties.

Daarnaast kan de ezel een besmettingsbron van longworm vormen voor uw paard. Daarom is het belangrijk om ook de mest van ezels te onderzoeken op longworm en ze te behandelen hiertegen.

Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Gecastreerde ezelhengsten heten oenen of klunzen!

Delen via