Nieuw vaccin tegen Leptospirose (ziekte van Weil)

De laatste jaren heeft er in Europa een verandering plaats gevonden in de epidemiologie (veroorzakers) van leptospirose. Om uw hond beter te kunnen beschermen, is er door MSD Animal Health een nieuw vaccin tegen leptospirose ontwikkeld. Dit vaccin geeft een bredere bescherming dan bestaande vaccins.

Gedurende een lange tijd waren de belangrijkste verwekkers van leptospirose de subtypes Canicola en Icterohaemorrhagiae. Het vaccin “Nobivac Lepto” dat al jaren gebruikt wordt, biedt dan ook bescherming tegen deze twee veroorzakers. Recente data uit Duitsland, Frankrijk en België hebben echter aangetoond dat de subtypes Grippotyphosa en Australis tegenwoordig net zo vaak voor komen.

Het nieuwe vaccin “Nobivac L4” biedt bescherming tegen deze 4 belangrijkste veroorzakers: Leptospira interrogans serogroup Icterohaemorrhagiae serovar Copenhageni, Leptospira interrogans serogroup Canicola serovar Canicola, Leptospira interrogans serogroup Australis serovar Bratislava én Leptospira kirschneri serogroup Grippotyphosa serovar Bananal/Linguang.

Dierenkliniek Den Ham wil graag de best mogelijke bescherming bieden aan u en uw hond en daarom zijn wij overgestapt op “Nobivac L4”. Deze vaccinatie biedt direct dezelfde bescherming als “Nobivac Lepto”, maar om ook optimale bescherming te bieden tegen de 2 extra serovars, zal het vaccin de eerste keer na 4 weken herhaald moeten worden. Deze herhalingsvaccinatie wordt door onze praktijk gratis aangeboden. Daarna is de jaarlijkse vaccinatie voldoende. In het puppyvaccinatieprotocol is een kleine aanpassing nodig. In plaats van vaccineren op 6, 9 en 12 weken leeftijd, zullen de vaccinaties op 6, 9 en 13 weken leeftijd gegeven worden. De volledige afweer (immuniteit) tegen de nieuwe serovars is over het algemeen 1 week na de tweede vaccinatie opgebouwd en houdt een jaar aan.

Delen via