Leptospirose (ziekte van Weil)

Leptospirose (ziekte van Weil)  is een wijdverspreide ziekte die besmettelijk is voor veel verschillende diersoorten en voor mensen. Het wordt beschouwd als de meest wijdverspreide zoönose. Een zoönose is een ziekte die van dieren op mensen wordt overgedragen. Leptospirose (ziekte van Weil) wordt veroorzaakt door een spirocheet, een spiraalvormige bacterie. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende types leptospiren.

Ratten, veldmuizen en muskusratten vormen een belangrijke besmettingsbron. In principe kan vrijwel elk zoogdier een bron of reservoir vormen voor infectie. Ook honden kunnen geïnfecteerd raken en daardoor een bron van infectie zijn voor de mensen om hen heen. Leptospiren leven in de nieren van hun natuurlijke gastheren en worden uitgescheiden met de urine. Besmetting vindt plaats door direct contact met het geïnfecteerde dier en zijn/haar urine, of door indirect contact doordat besmette urine terechtkomt in oppervlaktewater, modder of op planten.

De spirocheten treden het lichaam binnen via wondjes of slijmvliezen en kunnen nierschade, leverschade, meningitis (hersenvliesontsteking) en myositis (ontsteking van de spieren) veroorzaken. De symptomen variëren van: geen klachten, griepachtige verschijnselen, tot zelfs een dodelijke vorm, vaak veroorzaakt door nier- en/of leverfalen. Bij mensen kunnen leptospiren onder andere abortus, de ziekte van Weil, modderkoorts en melkerskoorts veroorzaken.

Een behandeling met antibiotica kan succesvol zijn mits de diagnose tijdig wordt gesteld en de schade terug te draaien is. Zelfs tijdens de behandeling kan de bacterie via de urine worden uitgescheiden en een bron van besmetting vormen voor mensen en andere dieren.

Om uw hond optimaal te beschermen is er een nieuw vaccin tegen leptospirose ontwikkeld, genaamd “Novibac L4”. Het is erg belangrijk om uw hond te vaccineren, want IEDERE hond loopt risico op een infectie met leptospirose (ziekte van Weil). Een nog groter risico geldt voor honden die uit plassen drinken, zwemmen, jagen of veel los lopen.

 

Delen via