Wintertips voor konijnen

Wintertips voor konijnen

Huisvesting
Konijnen kunnen beter tegen de kou dan tegen hitte. In de winter hebben ze een wintervacht, een bontjas, die goede bescherming biedt tegen de kou. Konijnen kunnen een normale Nederlandse winter (tot 10 graden vorst) prima doorstaan, mits ze goed zijn gehuisvest. Een goede huisvesting houdt in een hok opgedeeld in buitenhok en binnenhok met voldoende bewegingsruimte. Het hok moet uit de wind staan, droog en tochtvrij zijn en  een lekker dik pak stro bevatten. Mocht het meer dan 10 graden vriezen dan kan het hok vaak beter tijdelijk in een schuur gezet worden, waar voldoende daglicht het konijn kan bereiken. Konijnen kunnen minder goed tegen een plotselinge temperatuursverandering, zoals bijvoorbeeld vanuit de warme huiskamer naar buiten de winter kou in of andersom.

Drinken
Toegang  tot onbeperkt, vers drinkwater is zeer belangrijk. In de winter is het van belang om er voor te zorgen dat de waterbak niet omgegooid kan worden of bevriest en een flesje niet lekt of bevriest. Mocht dit het geval zijn, dan is het het beste om het water 2x daags te verversen. Een beetje stro om de waterbak gaat het bevriezen tegen. Voeg geen suiker of zout toe aan het drinkwater, dat is erg slecht voor konijnen.

Voeding

  1. Onbeperkt vers hooi is het allerbelangrijkst!
  2. Eénkleurige bruine biks, maximaal 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag voor een volwassen konijn. Eénkleurige biks is over het algemeen van betere kwaliteit en kan niet selectief gegeten worden
  3. Af en toe een klein stukje groente zoals witlof, andijvie, wortelloof (zie ook www.licg.nl)
  4. Wilgentakken om aan te knagen en mee te spelen

Gezelschap
Met mooi weer is iedereen graag buiten en krijgen konijnen veel aandacht. In de winter zit iedereen liever knus bij de kachel en schiet het er eerder bij in. Konijnen zijn sociale dieren en om te voorkomen dat ze niet vereenzamen, is het beter om niet één maar twee konijnen te nemen. Zet echter niet zomaar twee konijnen bij elkaar, dit kan uitlopen op flinke gevechten. Neem voor extra advies contact op met Dierenkliniek Den Ham via 0546-672600.

Delen via