Eikenprocessierups; gevaarlijk voor paarden

Over het algemeen laten de rupsen vanaf de eerste week van mei brandharen los. De eikenprocessierups is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor die van paarden.

De ‘allergische’ reactie kan namelijk dodelijk zijn. Paarden en koeien zijn ook gevoelig voor deze rups. Vooral als ze onder eiken grazen of als ze veevoergras eten dat in de buurt van aangedane eiken is verzameld. Kortom, houd uw dieren uit de buurt van besmette bomen.

Bij paarden zijn klachten gezien door de brandharen van deze rups. Er ontstaat zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de mond. De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan. De dieren krijgen veel jeuk, gaan speekselen en kunnen moeite met slikken krijgen. Vaak raken ook de ogen ontstoken. Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren.  Het is belangrijk als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en het komt mogelijk door de processierups de mond meteen te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. Neem contact op met de kliniek zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.

Delen via