Apotheek

Apotheek in eigen beheer

Dierenkliniek Den Ham heeft een apotheek in beheer waarbij transparantie, tracking en tracing en productkennis belangrijke pijlers zijn.
Als vanzelfsprekend zijn wij op dit moment ons bewust van het verantwoord antibiotica gebruik. Door een bedrijfsbehandelplan, bedrijfsgezondheidsplan, regelmatige bedrijfsbezoeken en het verbreden van kennis ten aanzien van klimaat, voeding en alternatieven zijn wij voorbereid op de toekomst. Wij zijn ons bewust van het feit dat voedselveiligheid en het raakvlak van veterinaire en humane geneeskunde steeds belangrijker worden in de rundveehouderij.

Bewaren van medicijnen

In het algemeen moeten medicijnen op een droge, donkere plaats buiten het bereik van kinderen en andere onbevoegden bewaard worden. De kwaliteit van diergeneesmiddelen kan alleen worden gegarandeerd bij correcte bewaring. Hierin speelt met name de temperatuur een belangrijke rol.
In de koelkast bewaren: bij temperaturen van 2°C tot 8°C
Koel bewaren: bij temperaturen van 8°C tot 15°C
Bij kamertemperatuur: bij temperaturen van 15°C tot 20°C

Lees op de bijsluiter wat de gewenste bewaarconditie van het medicijn is. Check regelmatig uw medicijnvoorraad. Medicijnen die verlopen zijn, of die al een geruime tijd geleden zijn aangebroken, dienst u als chemisch afval te verwijderen.
Kinderen en onbevoegden mogen niet bij de medicijnen van uw dieren kunnen komen. Ook zwangere vrouwen moeten erg voorzichtig zijn in de omgang met medicijnen.

Houdbaarheidsdatum en gebruikstermijn

Op de verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Dit is de periode waarin de fabrikant garandeert dat het medicijn, mits ongeopend en goed bewaard, niet van kwaliteit en werkzaamheid verandert. Na het openen geldt een andere termijn; de gebruikstermijn. In het algemeen gelden de volgende gebruikstermijnen (tenzij de fabrikant anders aangeeft):

Toedieningsvorm – Gebruikstermijn:

  • Injectievloeistof – 1 maand
  • Orale vloeistof – 1 maand
  • Zalf/ pot – 6 maanden
  • Zalf/ tube – 3 jaar
  • Capsule – 3 jaar

Noteer daarom standaard de aanprikdatum op de verpakking!

Medicijnbestellingen

Van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en zaterdag tussen 9:30 en 11:00 uur kunnen medicijnen besteld worden. Voor spoedgevallen kunt u altijd bellen, de bestelling zal dan in overleg klaargezet worden.