Castratie

Anders dan bij een sterilisatie zijn er geen directe medische voordelen aan castratie reu en wordt het dus niet uit voorzorg uitgevoerd.

Voordelen van castratie reu

Redenen om een reu wel te castreren zijn onder andere:

  • Minder rijgedrag, minder interesse in loopse teven, minder wegloopgedrag etc.
  • Geen kans op ongewenste dekkingen.
  • Verkleining van de prostaat, minder kans op prostaattumoren.
  • Verminderde kans op voorhuidsontsteking.
  • Een vermindering van het dominantie-gedrag en eventueel minder agressie.

 Mogelijke nadelen van castratie reu

  • Verhoogde kans om dikker te worden. Dit komt doordat het wegvallen van de geslachtshormonen voor een daling in de energiebehoefte zorgen. Om te voorkomen dat de hond na castratie overgewicht krijgt is het van belang om direct na de castratie de hoeveelheid voer te verminderen of om over te gaan naar een minder energierijk voer.
  • Er kunnen vachtveranderingen voorkomen, deze kunnen na verloop van tijd ook weer overgaan. De vacht kans soms iets doffer en pluiziger blijven.
  • Bij honden die worden gebruikt in sport of werk kan het voorkomen dat ze na castratie iets slomer worden.

Chirurgische of chemische castratie reu

Bij de chirurgische castratie worden beide ballen via 1 snee tussen het scrotum en de penis verwijderd en de snee wordt gesloten. De ingreep is niet heel zwaar en over het algemeen is de reu na 1 of 2 dagen weer goed te pas.

Het is ook mogelijk om een reu tijdelijk onvruchtbaar te maken door middel van chemische castratie. Dit houdt in dat we een implantaat onder de huid aanbrengen waardoor de geslachtshormonen voor een half jaar of een jaar (afhankelijk van het implantaat) worden onderdrukt. Door dit implantaat kan het effect van een chirurgische castratie van tevoren en omkeerbaar worden ingeschat. Ook is het mogelijk om een dekreu zo tijdelijk onvruchtbaar te maken als dit nodig mocht zijn.

Castratie konijn / ram

Mannelijke konijnen kunnen gecastreerd worden wanneer de testikels zijn ingedaald,  ze zijn dan ook zichtbaar. De leeftijd waarop een konijn gecastreerd kan worden ligt tussen de 4 en 7 maanden.