Endoscopie

Endoscopie kan veel duidelijkheid geven als het gaat om het stellen van een goede diagnose bij een inwendig probleem. Er zijn verschillende redenen om een endoscopie bij uw hond of kat te maken:

  • Herhaaldelijke maag klachten zoals: braken, diarree of anorexie.
  • Neusuitvloeiing uit 1 of beide neusgaten.
  • Keel- of longklachten.
  • Biopt name voor onderzoek.

Ook als uw dier een vreemd voorwerp heeft opgegeten kunnen wij doormiddel van de endoscopie een kijkje nemen waar het voorwerp zit en verwijderen.

Endoscopie betekent: ‘binnenin kijken’ een scoop is een dunne, flexibele slang waarin een kleine camera gemonteerd is. Met behulp van deze slang kunnen wij in het lichaam van uw huisdier kijken en zo een inwendig kijkonderzoek uitvoeren.

We kunnen de neus, keel, luchtpijp, longen, slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en endeldarm binnengaan en zo deze organen goed bekijken. De beelden worden uitvergroot getoond op een tv scherm. Zo kunnen onze dierenartsen goed kijken en de juiste diagnose stellen.

Een endoscopie is alleen mogelijk als uw hond geen voedsel in de maag heeft en de darmen schoon zijn. Voor onderzoek van de maag en dunne darm vragen wij u uw huisdier de 24 uur, voorafgaand aan het onderzoek, geen eten te geven. Drinken mag tot een uur voor het geplande onderzoek.

Als uw dier al medicijnen krijgt, kunnen deze in de meeste gevallen worden gegeven. Ze mogen dan niet worden ingegeven met een plakje worst.

Een endoscopie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Uw dier krijgt hartbewaking en ook de ademhaling wordt gecontroleerd. Het soort anesthesie is afhankelijk van de klinische toestand van uw dier.