Preventieve zorg gezelschapsdieren

Preventieve gezondheidszorg

Gezondheid voor een prikkie, dat is wat iedere diereigenaar voor zijn of haar huisdier wil. Een belangrijk onderdeel van de (dier)geneeskunde is, naast het genezen van zieke dieren, zorgen dat dieren geen ziekte ontwikkelen. Voorkomen van ziekte begint al bij de opvoeding, beweging en dieet. Daarnaast kunnen wij de afweer van uw huisdier ondersteunen met vaccinatie en middelen tegen parasitaire infecties als wormen, vlooien en teken.

Tijdens de puppycheck en de eerste vaccinaties bespreken wij, de do’s en don’t tijdens de opvoeding met betrekking tot beweging, voeding en het al dan niet laten steriliseren/ castreren. Ten aanzien van het laatste is momenteel het advies om poezen en katers altijd te laten helpen, teven te laten steriliseren (leeftijd afhankelijk van ras en verwacht volwassen gewicht), reuen intact te laten tenzij gedragsproblemen gerelateerd aan hormoonhuishouding zich voordoen, voedsters te steriliseren en rammelaars idem als reu.

Vaccineren

Een juiste vaccinatie zorgt voor een goede bescherming tegen specifieke ziekteverwekkers zodat uw huisdier deze ziektes in mindere mate, of zelfs helemaal niet doormaakt doordat het afweersysteem op de juiste manier getraind is. Voor enkele ziektes is het zelfs het enige wapen wat we hebben om deze de baas te kunnen, een levensreddend prikje dus!
Toch horen en zien we dat eigenaren soms niet vaccineren met als argumentatie, mijn hond is nog nooit ziek geweest, er wordt teveel gevaccineerd of dat ze juist ziek worden van de vaccinatie.
De stelling dat een hond niet ziek wordt klopt. Tot het moment dat de hond een ziekteverwekker tegen komt, dan is het leed vaak niet overzien. Gelukkig komt dit zo weinig voor doordat er in het verleden juiste maatregelen genomen zijn en andere diereigenaren hun huisdier wel vaccineren, zodat er een natuurlijk schild ontstaat tegen het doordringen van de ziekte in de populatie. Gaan we echter te weinig individuele dieren vaccineren valt dit natuurlijke schild weg en lopen we groot risico dat deze ziektes weer grote uitbraken en leed veroorzaken (gelijk als mazelen momenteel bij mensen).
Als aanvulling op de standaard vaccinatie van huisdieren bieden wij ook de Vaccicheck aan, waarbij de afweerstoffen in het lichaam gekwantificeerd kunnen worden en daarmee een standaard booster vaccinatie uitgesteld kan worden. Voor het gebruik hiervan, evenals inzet reguliere vaccins gebruiken wij de WSAVA guidelines.

Parasieten

Behalve virussen en bacteriën leven we ook in een wereld vol parasitaire infecties als vlooien, teken en wormen. Naast dat deze organismen zelf veel ziekte kunnen veroorzaken, zijn ze drager en bron van andere ziektes en zijn er enkele die zelfs uw eigen gezondheid of die van kinderen kan schaden. Mogelijkheid tot parasitaire infectie is er altijd, maar hangt af van de levenswijze, dieet en hobby’s. Op maat ontwormen, ontvlooien en tekenbestrijding met de juiste producten voorkomt een huis vol extra dieren en zal de gezondheid van uw huisdier bevorderen.