Tandheelkunde paard

Tandverzorging bij paarden

Het verzorgen van de tanden is essentieel voor de gezondheid van het paard. Regelmatig onderzoek, correcties en basis tandverzorging vormen de basis van een gezond en fit paard.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij het paard komen veelvuldig voor. Vaak tonen paarden met gebitsproblemen zeer duidelijk waarneembare afwijkingen zoals pijn en irritatie tijdens het eten of rijden. Het is ook mogelijk dat het paard geen uitwendig waarneembare afwijkingen laat zien omdat het paard zich aanpast aan de ongemakken.

Tekenen van tand problemen kunnen onder andere zijn:

  • Laten vallen van voedselproppen tijdens het eten, moeilijkheden bij het kauwen of overdreven speeksel produceren.
  • Vermageren en verlies van conditie.
  • Onverteerde voedselpartikels in de mest (lange stengels of hele graankorrels).
  • Hoofdschudden, onrustige of ongelijke aanleuning en verzet tijdens het rijden.
  • Abnormale geur uit de mond of neus, eventueel gepaard met neusuitvloeiing/speekselen.
  • Zwelling aan het hoofd, met name aan de boven- en onderkaak.

Wanneer de kiezen niet mooi in lijn staan, kunnen zich haken vormen. Deze kunnen lang genoeg worden om zelfs het gehemelte te verwonden. Een ander probleem van kiezen die niet mooi in een lijn staan; is ruimtes tussen de tanden, de zgn. ‘diastases’. In deze ruimtes kan voer blijven steken wat zorgt voor ontstoken tandvlees. Dit kan behoorlijk pijn gaan doen en moet dus ook behandeld worden.

Oneven of abnormale slijtage van de kiezen kan uiteindelijk resulteren in de vorming van een schaargebit. Dit komt voornamelijk voor bij oudere paarden. Correctie van een schaargebit is van groot belang omdat dit het eten ernstig bemoeilijkt.

Soms is er sprake van aantasting/ontsteking van een kies of kieswortel. Dit kan zeer pijnlijk zijn en we besluiten dan de kies te trekken.

Preventieve gebitsverzorging

Voeding en voedingsgewoontes beïnvloeden de slijtage van tanden. Zachtere voeding hoeft minder lang gekauwd worden waardoor de tanden van het paardvan het paard minder goed gebruikt worden en onvoldoende of ongelijkmatig kunnen slijten.Bij een routine onderzoek kunnen problemen vroegtijdig opgemerkt worden en abnormaliteiten behandeld worden. Het eindresultaat is een gezonder en gelukkiger paard.

Omdat de onderkaak van een paard smaller is dan de bovenkaak en omdat een paard met een zijdelingse beweging kauwt, vormen er zich scherpe punten op de randen van de kiezen. Deze punten vormen zich op de wangzijde van de bovenkaakkiezen en op de tongzijde van de onderkaakkiezen. Deze scherpe punten dienen gevijld te worden. Wanneer de kaaktanden niet mooi in lijn staan, zullen er zich tandhaken vormen. Wanneer deze worden laten zitten, kunnen ze lang genoeg worden om zelfs het harde of zachte gehemelte te verwonden.